Navigatie Menu sluiten
moment geduld a.u.b.
Grote voorraad = Snel leverbaar
Eenvoudig online bestellen
Gemakkelijke transportservice

Wetgeving aanhanger en trailer

Aan het rijden met een aanhangwagen zijn een aantal extra regels verbonden. Wij behandelen op deze pagina de meest voorkomende regels en eisen waar u volgens de wet aan moet voldoen.

Maximumsnelheid aanhangwagen

Let op dat wanneer u met een aanhanger op de snelweg rijdt, er andere maximumsnelheden gelden. Met een aanhangwagen mag u namelijk maximaal 90 kilometer per uur rijden.

Aanhangwagen verzekeren

Ook qua verzekeringen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Zo zijn er twee verschillende verzekeringen te onderscheiden: Schade welke wordt toegebracht aan derden (WA verzekeringen) en schade welke ontstaat aan de aanhangwagen zelf (Casco of Allrisk verzekering).

WA-verzekering

Zodra de aanhangwagen is aangekoppeld, valt deze onder de WA-verzekering van het trekkende voertuig. Als de aanhangwagen niet is aangekoppeld valt deze onder de persoonlijke WA-verzekering die is afgesloten. De WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) dekt schade die door u wordt toegebracht aan derden. Gaat u naar het buitenland, dan kan het noodzakelijk zijn om dit op uw groene kaart te laten vermelden. Vraag dit voordat u op pad gaat altijd na bij uw verzekeraar.

Casco of Allrisk verzekering

Wilt u uw aanhanger extra laten verzekeren voor bijvoorbeeld diefstal of schade, dan kunt u een Casco of Allrisk verzekering overwegen. De meeste verzekeringen bieden een dergelijke polis aan, maar hebben vaak wel een aantal extra eisen. Zo is het bij veel verzekeringen verplicht om een SCM-gecertificeerd slot te hebben om de kans op diefstal te verkleinen. Bij aankoop van uw aanhanger bij Aanhangwagens XXL West-Brabant kunt u direct een dergelijk slot bijkopen. Als u uw aanhangwagen Casco laat verzekeren, bent u ook verzekerd voor schade aan uw eigen aanhanger.

Algemene eisen

Om een aanhangwagen veilig de weg op te laten gaan, zijn er een aantal eisen waar hij aan moet voldoen.

Afmetingen aanhangwagen

Zo mag de aanhanger maximaal 4 meter hoog en 2,55 meter breed zijn (inclusief lading en uitgezonderd voor koelwagens, deze mogen maximaal 2,60 meter breed zijn). Wanneer u ‘ondeelbare ladingen’ vervoert (denk aan bijvoorbeeld een boot), bent u een uitzonderingsgeval en zit u niet aan de maximale breedte vast. De ondeelbare lading mag maximaal 3 meter breed zijn en 5 meter achter de achterste as uitsteken. Daarnaast dient u de juiste markeringen te voeren.

Laadvermogen aanhanger

Wanneer een aanhanger zwaarder is dan 750 kilo, staat op het typeplaatje altijd een bruto laadvermogen vermeldt. Het bruto laadvermogen is het maximale gewicht dat de aanhangwagen en de lading samen mogen wegen. Boven de 750 kilo dient een aanhangwagen geremd te zijn. Daarnaast is een eigen kenteken verplicht en moet de aanhanger gekeurd zijn volgens het RDW rapport. Voor aanhangers boven de 750 kilo gelden ook andere regels met betrekking tot rijbewijzen.

Verlichting

Een aanhangwagen dient de volgende verlichting te hebben:

  • Richtingaanwijzers;
  • Rode achterlichten;
  • Rode remlichten;
  • Mistachterlichten;
  • Witte kentekenplaatverlichting.

Zijn bovenstaande punten niet in orde, dan kunt u hier een boete voor krijgen. Naast eerdergenoemde verplichte verlichting moet een aanhangwagen ook voorzien zijn van reflectoren aan de voor- en achterzijde en aan de zijkanten.

Voor meer informatie over technische aansluitingen met betrekking tot uw verlichting verwijzen wij u graag naar onze pagina’s over stekkerschema’s.

Overige eisen

Heeft u een aanhangwagen boven de 750 kilo met eigen reminrichting? Dan is een breekkabel, aangesloten op de rem, verplicht. De reminrichting moet goed werken. Aan een aanhanger mogen geen scherpe en uitstekende delen zitten. De banden moeten een profiel van 1,6 millimeter hebben en er mogen geen zichtbare schade of scheuren inzitten. Op één as moeten ook daadwerkelijk dezelfde soort banden zitten. Alle onderdelen dienen in goede staat te zijn. Wij adviseren om uw aanhangwagen elk jaar te laten controleren zodat u altijd veilig de weg op kunt gaan. Zeker wanneer u de aanhanger op dagelijkse basis gebruikt. U kunt meer informatie over onderhoudsbeurten lezen op onze pagina onderhoud.

Heeft u na het lezen van bovenstaande nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen of om langs te komen in onze showroom in Roosendaal.

Even sparren over de mogelijkheden of deze pagina delen in je netwerk?
Deel deze pagina